dimarts, 24 de juny del 2008

MILLOR ELS PASSOS VIANANTS ELEVATS
QUE ELS GUALS SONORS (BADENES)

Una vegada més, la solució aportada pel govern municipal per tal de reduir la velocitat dels vehicles motoritzats, està resultant tan desafortunada com inadequada. Els problemes que estan generant les bandes sonores són sobradament coneguts. Es tracta d’un element desaconsellat en tots els projectes de moderació de velocitat, que provoca el rebuig tant del veïnat com de les persones conductores.

És cert que aquestes bandes fan reduir la velocitat dràsticament. Si es passa a més de 10 Km/h, fins i tot pot produir danys als mateixos vehicles, la qual cosa fa que la mesura no siga d’allò més correcta, ja que, si per aconseguir un objectiu s’han de provocar altres problemes innecessaris –als amortidors i a les persones–, alguna cosa no va bé. O millor dit, per als tallers mecànics, sí. Tot i això, la legislació sobre el tema diu que no es poden posar obstacles als vehicles que els puguen provocar danys, com és aquest cas.

Per altra banda, el soroll que produeix al veïnat que viu al costat de les bandes sonores, resulta molt desagradable i perjudicial per a la seua salut. Així mateix, aquestes bandes, com a element aïllat i aplicat a qualsevol carrer i situació, fa que la política de seguretat vianant a Aldaia siga pobra i poc meditada, això sí, la més econòmica possible.

Cada situació necessita d’una solució diferent. Les rodalies dels centres educatius han de contemplar plans de seguretat viària molt més complexos que unes simples bandes sonores i algun policia municipal. Cal ampliar les voreres, crear espais d’espera i de protecció amb baranes, senyals de trànsit on calga, eliminar els aparcaments a l’interior dels col·legis, etc. I passos vianants elevats per tota la població, que es connecten a les voreres i faciliten la seguretat i la comoditat tant a les persones amb mobilitat reduïda, a la gent gran i a la menuda. Però, per a fer tot açò, cal més inversió i una política urbanística més democràtica.

Voro Torrijos i Tàrrega

dimarts, 3 de juny del 2008

PER UN ÚS DEMOCRÀTIC
DELS PANELLS INFORMATIUS!


Pel que es veu, els únics espais legals on es pot posar propaganda als carrers d’Aldaia estan monopolitzats per l’ajuntament i amb un ús deplorable. Si allò que s’hi anuncia són activitats locals, en certa manera ens sembla explicable, però allò que no té cap justificació és la utilització d’aquestes finestres públiques per a continguts forans, com es veu a la fotografia, que anuncien pertot arreu una activitat gens sostenible com és el circuit de velocitat per a vehicles motoritzats i que, per a més inri, una vegada caducat l’esdeveniment que assenyala el cartell, es manté setmanes després.

Així mateix, resulta menys acceptable encara emprar aquestos panells per a altres anunciants privats, com s’ha fet també, darrerament, amb certes activitats circenses de les quals més val no parlar-ne.

Ens sembla que aquestos espais haurien de ser d’utilització exclusivament pública, local i no només monopoli de l’ajuntament. Les associacions locals, els sindicats i els partits, de manera ordenada i en base a un repartiment just, també haurien de fer-ne ús. Si són els únics llocs públics amb què es compta per imposició arbitrària –i contrària a la llibertat d’expressió– de l’actual govern municipal, utilitzem-los de manera democràtica i no en funció de l’economia de mercat o del monopoli de l’aparell de propaganda del govern municipal.


Voro Torrijos