dimarts, 29 de juliol del 2008

LA TORTURA ANIMAL A ALDAIA

Amb l’excusa de les festes locals, Aldaia contribueix, una vegada més, al maltractament (com una forma més de tortura) dels animals. Es tracta de l’activitat anomenada “Tir i Arrossegament”, realitzada des de fa alguns anys al Barranquet, en la qual una colla de cavalls són utilitzats per a fer demostracions de la seua força bruta, en una sèrie de pràctiques totalment innecessàries en els temps que corren.

No sabem si en realitat aquestes proves violentes practicades sobre uns pobres i indefensos animals, faran o no gaudir els pocs espectadors i organitzadors que aglutinen, o bé serviran per a catalitzar els seus impulsos agressius i desviar-los d’altres animals més pròxims i racionals, o pel contrari els ajudaran a estimular les seues inclinacions sàdiques cap a les persones que els envolten. No ho sabem certament, tot i que les apostes substancioses que s’hi realitzen els han fet arribar a les mans més d’una vegada. Però, el que si podem afirmar és que els reprovem aquestes pràctiques d’una manera contundent, des de la nostra ètica ecologista.

De tota manera, una cosa és clara: el fet de carregar els cavalls amb un pes superior al doble del propi animal –i que en alguns casos el fan recaure en exemplars d’avançada edat–, amb la possibilitat de danyar-los greument amb lesions musculars, no deixa de ser una impressionant barbaritat impròpia d’unes festes locals. I en conseqüència, el que resulta més inversemblant és veure com aquestos fets succeeixen en poblacions com la nostra, i amb el vistiplau de les autoritats municipals.

La ciència ens ensenya que els animals (els mamífers com a mínim) tenen un sistema nerviós del mateix tipus que el nostre. No podem dubtar que els animals senten plaer i dolor, i que també són capaços de plantejar-se expectatives i d’experimentar por, avorriment, excitació, etc. En resum, són sens dubte éssers sensibles. Per això, excloure els animals de l’univers moral, o degradar-los a objectes de segona categoria, amb l’únic pretext que no pertanyen a l’espècie humana, és tan arbitrari com l’exclusió o degradació dels negres amb el pretext de la seua raça o de les dones amb el pretext del seu sexe.

Per a més informació, direm que el fet de produir maltractaments i agressions físiques o psíquiques als animals, constitueix una infracció qualificada de molt greu al Títol VIII, article 25, punt 3, apartat b, de la llei 4/1994, de 8 de Juliol de la G.V. sobre la Protecció dels Animals.

Per tant, i en conclusió, cal que els regidors i les regidores municipals d’Aldaia mediten detingudament sobre tot el que, de manera resumida, s’ha exposat adés, per tal que en prenguen la lliçó corresponent i que, com a resultat, eliminen el “Tir i Arrossegament” (i d’altres manifestacions que se’n puguen arribar a donar de similars, com per exemple la festa contra “les vaquilles” al Barri del Crist), de les activitats realitzades a Aldaia. Així mateix, demanem que es contemple la redacció d’una ordenança municipal que elimine qualsevol pràctica que comporte maltracte i tortura animal; que es promoga un Pla per l’educació en els valors animalístics; que es declare Aldaia terme municipal de protecció animal, perquè una tradició basada en la tortura dels animals és una injustícia que solament alimenta la crueltat, ja que la tortura, ni és diversió ni és cultura!.

VORO TORRIJOS I TÀRREGA