divendres, 19 de febrer del 2010

L'engany de la factura nuclear.

Més d´una desena d´ajuntaments estan esperant l´enverinat manà nuclear com qui espera la grossa de Nadal. El govern de Zapatero pretenia que un bon nombre dels 8.112 municipis de l´estat espanyol hagueren entrat en una guerra sense quarter per guanyar en l´operació triomf–atòmica que ha muntat i, de pas, desviar l´atenció sobre les creixents xifres de l´atur. Però, el tir li ha eixit per la culata: ha provocat un rebuig majoritari contra el proposat cementiri nuclear.



A més, si pensaven que anaven a fer creure a l´opinió pública que el tema de les deixalles nuclears estaria resolt amb l´eufèmic magatzem temporal centralitzat (MTC), l´han errat del tot. O si creien que amb aquesta estratagema podrien justificar l´allargament de la vida de les perilloses i envellides centrals del parc nuclear espanyol, fins als 40 o 60 anys, s´han equivocat, ja que qualsevol amb una mica d´informació sap que són innecessàries i antieconòmiques des de la seua construcció –per la sempiterna hipoteca radioactiva–, però ara més que mai, perquè tenim el doble de potencia elèctrica instal·lada (90.000 MW), que la demandada (45.000 MW), quan la nuclear només en representa una xicoteta part (8.000 MW).



Per tant, si les centrals nuclears són obsoletes i tan ruïnoses, quin sentit té mantenir-les obertes? Potser per què les màfies nuclears són intocables?. Fins i tot per a Zapatero que, com sembla, pensa passar-se per l´entrecuix el compromís de tancar-les, que va assumir amb Els Verds i amb l´electorat que el féu pujar al poder. Una altra promesa més que quedarà en la cuneta per la pressió dels poders fàctics i d´alguns dinosaures retrògrades com el malaurat F. González. I en aquesta fugida endavant, el PSOE pretén seguir fil per randa les ordres del lobby nuclear en relació a l´MTC, encara que siga amb secretisme i engany. Perquè, d´aquest tema, se´n ressalta només la part que els interessa.



Cal dir que Enresa vol emplaçar al cementiri atòmic un «centre tecnològic associat», una instal·lació experimental amb un reactor nuclear transmutador per al reprocessament, un enginy altament perillós per a la salut i el medi ambient, amb els mateixos riscos d´accidents, d´escapaments de radioactivitat i de gestió de residus que una central, però aquesta vegada amb totes les deixalles centralitzades al costat.I tota aquesta bogeria nuclear no seria possible sense el dispendi públic. A quin sant un consistori voldria acollir un magatzem nuclear si no fos pels milions que espera rebre?. I per quina regla de tres les empreses començarien negocis nuclears si hagueren de pagar els 13.800 milions d´euros que s´han de gastar, com a mínim, fins a l´any 2070, per les deixalles que generen, sense la responsabilitat de les quals s´estan fent d´or? I si se n´hagueren de fer càrrec durant el mig milió d´anys en què poden ser letals?. És increïble que per cada € de benefici privat, ens en vulguen encolomar milions en impostos públics d´ací a l´eternitat: per a cagar-se i no torcar-se...!



Aquesta engany no pot continuar. Una mica més de respecte. Si s´ha de parlar de residus nuclears, primer, s´han de deixar de produir, mentre es posa en marxa una política de substitució total de les energies contaminants per d´altres netes, renovables i descentralitzades. A continuació, caldrà buscar solucions sense presses ni xantatges. A Holanda han estat 15 anys debatent sobre el tema i no ha passat res. Mentrestant, cal qüestionar que la factura dels residus nuclears haja d´eixir de la butxaca de tothom. Perquè, ja n´hi ha prou d´arreplegar la merda que no hem decidit produir la majoria, per a què una minoria s´emporte els beneficis.



I com a mostra que el tema ha arribat de ple al carrer, us contaré un acudit que vaig sentir l´altre dia en un bar del meu barri. Un client li diu al cambrer: crec que el lloc ideal per al cementiri nuclear és el Valle de los Caídos. I va i li contesta l´altre: no digues barbaritats, que si ressuscita Franco, encara serà pitjor el remei que la malaltia.





Voro Torrijos i Tàrrega

Els Verds del País Valencià