dilluns, 28 d’abril del 2008

FRACÀS DELS CONTENIDORS SOTERRATS

El nou sistema de recollida selectiva de deixalles que s’està intentant implantar a Aldaia amb el soterrament dels contenidors, està resultant un fracàs absolut. Sembla que el que ens han venut a bombo i platerets com una panacea, està esdevenint un desastre demostrable per les imatges de cada dia.

Però no es preocupen vostés que el govern municipal prompte culpabilitzarà la ciutadania d’aquest desgavell. Pel contrari, sembla que el servei de recollida municipal està actuant de manera irresponsable quan, en moments de saturació i de dolenta planificació, ajunta els residus que nosaltres separem i els porta a FERVASA sense respectar la recollida selectiva.

Encara que una part del problema és responsabilitat d’unes quantes persones que no tenen cura, també és veritat que la mare dels ous correspon a l’ajuntament, que no ha tingut cap mirament en posar en marxa un sistema de recollida que falla per tots els cantons, perquè:

1. S’ha començat la casa per la teulada.
2. Com és habitual, no s’ha consultat a la població sobre el model a implantar. Ni tan sols a les associacions locals.
3. No s’ha contrastat suficientment la seua eficiència i s’estan creant nous problemes que abans no existien.
4. El model implantat, segurament no compleix les normes mínimes de seguretat, ja que el forat per on s’han de tirar els residus resulta un perill per a la gent menuda.
5. En qualsevol cas, no hi ha hagut una bona campanya informativa a la població, la qual cosa pot produir efectes contraris als desitjats.
6. Sembla més aïnes una acció propagandística sense cap ni peus.
7. Tampoc no s’ha preparat una alternativa o un complement a la saturació que s’està generant dels contenidors, que queden col·lapsats massa sovint i presenten una imatge molt pitjor que l’anterior sistema.

En conclusió, que el tir els ha eixit per la culata i les conseqüències poden ser molt negatives. Les precipitacions per tal d’anunciar el nou sistema de recollida abans de les darreres eleccions municipals i, després, la posada em marxa abans de les generals, està convertint la recollida selectiva, en un fracàs difícil de solucionar ara amb el nou sistema.

Caldrà repensar el problema i trobar noves solucions que passen per:

1. Una anàlisi prèvia de les diferents alternatives que hi ha per a realitzar una bona recollida selectiva i no actuar per l’opció més econòmica, sinó per la més eficient i integral.
2. Cal, per tant, un augment dels mitjans econòmics i dels recursos humans.
3. La participació de la població en la solució del problema és totalment necessària i imprescindible.
4. Qualsevol sistema necessita d’una campanya informativa porta a porta que faça possible el màxim de gent conscienciada. No n’hi ha prou, només, amb un full informatiu que normalment no és llegit per la ciutadania.
5. Necessitem un sistema que comence per donar-li importància a la principal consigna ecologista sobre els residus que diu: “el millor residu és aquell que no existeix”. Intentar amagar o soterrar un problema no significa solucionar-lo. De fet, ara la solució aportada per l’ajuntament s’ha convertit en un nou problema. No pot haver cap sistema correcte de recollida selectiva si no està basat en la minimització, en la reducció en la producció de deixalles, la majoria d’elles innecessàries.

Voro Torrijos i Tàrrega